↑ Powrót do Chemia

Ciekawa chemia

„Wszystka wiedza pochodzi z doświadczenia.

Doświadczenie jest produktem rozumu.”

Immanuel Kant

Kilka sposobów na problemy w kuchni…i nie tylko…

 

  • Aby świeca paliła się dłużej
Przed pierwszym zapalenie świecy należy owinąć ją folią i włożyć na kilka godzin do zamrażalnika. Dobry efekt obserwuje się również, gdy naokoło knota wysypie się odrobinę soli (Bilgenroth,2005).
  • Aby pozbyć się zapachu ryb z naczyń
Woń ryb zniknie z naczyń,w których były przyrządzane po przetarciu ich skórką cytryny lub zagotowaniu w nich wody z cytryną.
  • Jak wyczyścić porcelanę?

Osad z herbaty i kawy można usunąć wykorzystując sodę oczyszczoną. Należy nałożyć ją na wilgotną ściereczkę i przecierać zabrudzone miejsca (Bilgenroth 2005).

 

  • Aby olej z patelni nie pryskał

Często zdarza się, że rozgrzany olej z patelni pryska. Abytemu zapobiec przed smażeniem należy posypać tłuszcz szczyptą soli.

 

  • Sucha sól w solniczce

Sól nie zwilgotnieje, nie utworzą się grudy, jeżeli na dno włożymy kilka ziarenek ryżu (który wchłania wodę) lub odrobinę mąki ziemniaczanej.

 

  • Aby ziemniaki nie czerniały

Aby obrane ziemniaki nie czerniały w wodzie, należy zakwasić wodę (obniżyć pH środowiska). Zmianę tę można dokonać dowolnym, nieszkodliwym dla zdrowia kwasem

np. winowym lub cytrynowym, bądź warto użyć octu, który także zapobiega zmianie

  • Jak pozbyć się kamienia z czajnika?
Tworzący się w naszych czajnikachosadto sole kwasu węglowego – węglany wapnia i magnezu. Aby się go pozbyć należy do wody dosypać kwasku cytrynowego i otrzymany roztwór zagotować. Woda zaczyna się intensywnie burzyć, powstaje dwutlenek węgla, natomiast sole kwasu cytrynowego przechodzą do roztworu. Po zagotowaniu należy wodę wylać i raz jeszcze samą wodę bez kwasku doprowadzić do wrzenia.
  • Smaczny odrdzewiacz
Każdy z nas zna smak coca-coli, jest to bowiem bardzo popularny napój gazowany. W jego skład wchodzi kwas fosforowy, który reaguje z rdzą (tlenkiem żelaza), rozpuszczając ją.
  • Fusy po kawie,woda z mięsa i skorupki z jaj jako doskonałe nawozy
Nie należy wyrzucać fusów po czarnej kawie, gdyż stanowią one doskonały nawóz, dzięki któremu będą one doskonale rosły. Również woda, w której płukano mięso, stanowi doskonałą odżywkę. Natomiast bogate w wapń pokruszone skorupki z jajek należy włożyć do naczynia i zalać wodą. Po 2-3 tygodniach można podlewać taką wodą kwiaty doniczkowe (Bilgenroth, 2005).